Kategoria

Dietetyka


Co trzeba wiedzieć na temat witaminy B12....
14 lutego 2021, 10:25

 

Witamina B12 jest witaminą, która pełni bardzo ważne funkcje w organizmie, a sami nie jesteśmy w stanie jej wytworzyć. Musi więc być dostarczana z pożywieniem.

 

Bierze ona udział w kilku podstawowych procesach. Jej brak może prowadzić do wielu niebezpiecznych następstw. Jakich?

 

- anemia, uszkodzenie śluzówki, ryzyko zachorowania na raka,

- depresje, psychozy, schozifrenia,

- ciągłe zmęczenie i niechęć do działania,

- osłabienie odporności,

- mrowienie, drętwienie, paraliż oraz uszkodzenie nerwów.

 

Dlaczego witamina B12 jest tak ważna?

 

- bez niej nie może zostać aktywowany kwas foliowy,

- bierze udział w tworzeniu krwi, nowych komórek i śluzówki,

- odtruwa organizm,

- wpływa na pozyskiwanie energii (bierze udział w przemianach tłuszczów, węglowodanów i tworzeniu białek),

- uważa się, że przez działanie w układzie nerwowym (budowie otoczki mielinowej czyli osłonki dookoła nerwów) może być wykorzystywana w leczeniu stwardnienia rozsianego, ale to działanie nie zostało jeszcze potwierdzone naukowo,

- wspomaga pracę mózgu i jest niezbędna do utrzymania sprawności intelektualnej, zdolności myślenia,

- poprawia stan skóry.

 

W suplementach diety, które przyjmują przeważnie osoby na dietach bezmięsnych, znajdziemy przede wszystkim witaminę B12 w formie cyjanokobalaminy. Jest ona sztucznie pozyskana i musi być najpierw zamieniona w jedną z trzech naturalnych form – metylokobalamina, adenozylokobalamina i hydroksykobalamina. Każda z nich pełni inną funkcję w organizmie człowieka:

 

- metylokobalamina – bierze udział w aktywizacji kwasu foliowego, znajdziemy ją głównie w produktach mlecznych,

- adenozylokobalamina – bierze udział w procesach przemiany materii, znajdziemy ją głównie  w mięsie,

- hydroksykobalamina – odtruwa organizm wiążąc szkodliwe substancje we krwi, znajdziemy ją zarówno w mięsie jak i w produktach mlecznych.

 

Jeśli chodzi o nadmierne spożywanie to nie musimy się tego obawiać. Nadmiar witaminy B12 jest wydalany z moczem.

 

Narażone na niedobory tej witaminy są osoby przyjmujące lek – metfrminę, z niektórymi chorobami jelit i żołądka, osoby po 50 roku życia i co najważniejsze – osoby wykluczające z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. WITAMINA B12 ZNAJDUJE SIĘ TYLKO W PRODUKTACH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO!

 Zapotrzebowanie na witaminę B12 ustalono na 2,4 mcg dla kobiet i dla mężczyzn, a wskazuje się, że u sportowców podczas budowania masy mięśniowej może ono wzrosnąć do 150-200 mcg na dobę. 

Źródła:

https://www.witamina-b12.net/dzialanie/

B. Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak, Dietetyka sportowa, PZWL,

J. Gawęcki, Żywienie człowieka, podstawy nauki i żywieniu, PWN

Stres - skąd się bierze i do czego może...
22 stycznia 2021, 15:13
Stres - skąd się bierze i do czego może prowadzić.
 
Mówi się, że to nie sam stres jest niebezpieczny dla człowieka, ale to jak na niego reagujemy. Dlaczego? ano dlatego, że sam w sobie jest nieunikniony w codziennym życiu. Jeśli występuje na optymalnym poziomie to może okazać się nawet przydatny. Bo co bardziej zmotywuje nas do działania jak nie delikatny stresik? 😉
Dzisiaj jednak o tym co jednak w sytuacji gdy stresu jest trochę za dużo.
Pod wpływem działania czynników stresowych w organizmie uwalnia się kortyzol - inaczej nazywany "hormonem stresu", czasem nazywany też "hormonem walki i ucieczki". A wszystko dlatego, że jego rolą jest wspomaganie organizmu w sytuacjach stresowych.
Jak on to robi?
- podnosi poziom cukru we krwi, początkowo hamując jednocześnie wydzielanie insuliny (aby ta, szybciutko, nie obniżyła z powrotem jego poziomu)
- zwiększa stężenie wolnych kwasów tłuszczowych we krwi
- powoduje rozpad białek w mięśniach
Kortyzol jeśli znajduje się w organizmie na właściwym poziomie i uwalniany jest "incydentalnie", ma działanie sprzyjające redukcji tkanki tłuszczowej. Zwrot akcji następuje jednak przy jego nadmiarze. Dzieje się tak dlatego, że organizm przygotowuje się do "ucieczki lub walki".
Jeśli natomiast ani nie uciekamy, ani nie walczymy, a stres (a co za tym idzie kortyzol) utrzymuje się przez długi czas, prowadzi to do charakterystycznych zaburzeń takich jak:
- trądzik,
- insulinooporność i tendencja do tycia,
- rozstępy o charakterystycznej różowej barwie,
- otyłość brzuszna czy charakterystyczne przemieszczenie się tkanki tłuszczowej "bawoli kark", "księżyc w pełni", rozstępy na brzuchu,
- chwiejność emocjonalna.
Nasz dzisiejszy bohater cieszy się złą sławą wśród sportowców oraz osób odchudzających się. Czym sobie na to zasłużył? Przede wszystkim tym, że jego zbyt wysoki poziom wykazuje działanie promujące przyrost tkanki tłuszczowej oraz potrafi znacznie utrudnić rozwój tkanki mięśniowej.
Ale i na to jest sposób. 😉
Co należy podkreślić, stres dla organizmu wywołany jest również przez intensywny wysiłek fizyczny (np. ćwiczenia siłowe). Badania wykazały, że największy poziom kortyzolu występuje w pierwszych minutach treningu, potem spada do optymalnego, a wzrasta ponownie po upływie 50 minut silnej aktywności. Dlatego też zaleca się, żeby trening siłowy trwał ok 45-50 minut.
I na koniec ciekawostka - dla naszego układu serca takie samo znaczenie mają pozytywne jak i negatywne emocje. Przytoczę jedną z częściej cytowanych wypowiedzi Eliego Wiesela, laureata Nagrody Nobla i człowieka, który przeżył Holokaust "Przeciwieństwem miłości nie jest nienawiść. Przeciwieństwem miłości jest obojętność."