Archiwum luty 2021


Co trzeba wiedzieć na temat witaminy B12....
14 lutego 2021, 10:25

 

Witamina B12 jest witaminą, która pełni bardzo ważne funkcje w organizmie, a sami nie jesteśmy w stanie jej wytworzyć. Musi więc być dostarczana z pożywieniem.

 

Bierze ona udział w kilku podstawowych procesach. Jej brak może prowadzić do wielu niebezpiecznych następstw. Jakich?

 

- anemia, uszkodzenie śluzówki, ryzyko zachorowania na raka,

- depresje, psychozy, schozifrenia,

- ciągłe zmęczenie i niechęć do działania,

- osłabienie odporności,

- mrowienie, drętwienie, paraliż oraz uszkodzenie nerwów.

 

Dlaczego witamina B12 jest tak ważna?

 

- bez niej nie może zostać aktywowany kwas foliowy,

- bierze udział w tworzeniu krwi, nowych komórek i śluzówki,

- odtruwa organizm,

- wpływa na pozyskiwanie energii (bierze udział w przemianach tłuszczów, węglowodanów i tworzeniu białek),

- uważa się, że przez działanie w układzie nerwowym (budowie otoczki mielinowej czyli osłonki dookoła nerwów) może być wykorzystywana w leczeniu stwardnienia rozsianego, ale to działanie nie zostało jeszcze potwierdzone naukowo,

- wspomaga pracę mózgu i jest niezbędna do utrzymania sprawności intelektualnej, zdolności myślenia,

- poprawia stan skóry.

 

W suplementach diety, które przyjmują przeważnie osoby na dietach bezmięsnych, znajdziemy przede wszystkim witaminę B12 w formie cyjanokobalaminy. Jest ona sztucznie pozyskana i musi być najpierw zamieniona w jedną z trzech naturalnych form – metylokobalamina, adenozylokobalamina i hydroksykobalamina. Każda z nich pełni inną funkcję w organizmie człowieka:

 

- metylokobalamina – bierze udział w aktywizacji kwasu foliowego, znajdziemy ją głównie w produktach mlecznych,

- adenozylokobalamina – bierze udział w procesach przemiany materii, znajdziemy ją głównie  w mięsie,

- hydroksykobalamina – odtruwa organizm wiążąc szkodliwe substancje we krwi, znajdziemy ją zarówno w mięsie jak i w produktach mlecznych.

 

Jeśli chodzi o nadmierne spożywanie to nie musimy się tego obawiać. Nadmiar witaminy B12 jest wydalany z moczem.

 

Narażone na niedobory tej witaminy są osoby przyjmujące lek – metfrminę, z niektórymi chorobami jelit i żołądka, osoby po 50 roku życia i co najważniejsze – osoby wykluczające z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. WITAMINA B12 ZNAJDUJE SIĘ TYLKO W PRODUKTACH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO!

 Zapotrzebowanie na witaminę B12 ustalono na 2,4 mcg dla kobiet i dla mężczyzn, a wskazuje się, że u sportowców podczas budowania masy mięśniowej może ono wzrosnąć do 150-200 mcg na dobę. 

Źródła:

https://www.witamina-b12.net/dzialanie/

B. Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak, Dietetyka sportowa, PZWL,

J. Gawęcki, Żywienie człowieka, podstawy nauki i żywieniu, PWN